Tips 8: Har du tenkt på at du kan løse behov for mer dagslys gjennom nye lysåpninger?

Tips 8: Har du tenkt på at du kan løse behov for mer dagslys gjennom nye lysåpninger?

Lav takhøyde, dype og mørke lokaler er vanlige grunner til å rive eksisterende bygg. Ved å skjære ut større og flere åpninger kan du slippe mer dagslys til. Ved å flytte vegger og tenke nytt rundt faktiske behov, kan du forbedre planløsninger.

Nordseter skole, Undervisningsbygg

Hold peker over bildet/klikk for å lese om eksemplet.

Nordseter skole, Undervisningsbygg

På nye Nordseter skole kan elevene bevege seg gjennom åpne og lyse arealer. Med smarte løsninger er et gammelt bygg fra 1960-tallet rehabilitert til dagens standard.

Her slippes dagslyset til gjennom store vinduer og høye himlinger. Alle klasserom ligger med store vinduer mot sør, vest og nord, og har utvendige screens hvor automatikken kan overstyres av elever og lærere etter ønske. Det er valgt en fasadeløsning (curtainwall) med glassfelter som er ført helt opp til etasjeskillene, og i klasserommene er himlingshøyden maksimert ut mot ytterveggene.

Dette ble gjort for å få mest mulig tilgang på dagslys. I tillegg er det åpnet opp med transparente løsninger mot korridorer og grupperom, slik at man får dagslys og (indirekte) utsyn fra områder som tidligere ikke hadde utsyn.

Foto: Undervisningsbygg/Finn Ståle Feldberg.

Se intervju med miljørådgiver i Undervisningsbygg Bodil Motzke, om rehabiliteringen av Nordseter skole.