Viken brygge

I Solheimsviken i Bergen har GC Rieber Eiendom bygget Viken Brygge. Bygningen huser hotellet Moxy Bergen og restaurant Ostra. Her er det også flotte uterom som vender mot sjøen. Prosjektet har blitt sertifisert BREEAM-NOR Excellent, som den første hotellbygningen i Norge.

Viken Brygge med hotellet Moxy Bergen er bygget med smarte energiløsninger og et mål om å bruke så lite energi som overhodet mulig. Hotellet har et totalareal på 7.790 kvadratmeter fordelt på seks etasjer med 199 hotellrom.

BREEAM-NOR Excellent

I utgangspunktet skulle bygget sertifiseres som BREEAM-NOR Very Good, men underveis i byggeprosessen så man at det kunne oppjusteres til BREEAM-NOR Excellent.

Bærekraftige løsninger i prosjektet

– Viken Brygge utnytter energien godt og holder drift- og vedlikeholdskostnader nede.

Det brukes blant annet fjernvarme som oppvarming av bygget, og sjøvann fra fjorden til kjøling.

– Sjøvannsanlegget Marineholmen Ocean Energy henter kaldt sjøvann fra dypet i Byfjorden. Dette anlegget forsyner cirka 170 000 kvadratmeter av bygningsarealet til GC Rieber Eiendom med energieffektiv, stabil og fornybar kjøling. Slik sjøvannskjøling har gitt besparelser på cirka 10 GWh elektrisitet de siste 10 årene.

– Prosjektet treffer godt på flere av Bygg21 kvalitetsprinsipper for gode bygg og områder. Eksempelvis kvalitetsprinsipp nr. 6: Bygget har lang levetid, og kvalitetsprinsipp nr. 8: Bygget utnytter energien godt

– Hotellbygningen stimulerer til kontakt, aktivitet og opplevelser, samt et  aktivt kaiområde som tilbyr servering, bademuligheter, kunst og selvsagt flott utsikt. 

– Hotellet har et relativt enkelt konsept, med hotellrom og en innholdsrik lobby med ulike oppholdsområder, samt en stor bar i sentrum. Denne baren har på mange måter hovedrollen i konseptet. Her møter de ansatte gjestene for inn- og utsjekking, og her kan man også bestille mat og drikke. Dette området er stedet hvor gjester kan oppholde seg, være sosiale og nyte det hotellet har å tilby. Hit kan også fastboende komme innom for en enkel matbit, en kopp kaffe  eller et glass vin. Dette er et møtested både for hotellgjester og andre som bor og jobber i området.

– Over et utbygg i første etasje ligger en stor takterrasse som benyttes til servering av restauranten Ostera. Denne restauranten ligger vegg i vegg med hotellet på gateplan og har utsikt mot Puddefjorden.

– Med omgivelsene i Puddefjorden er også kvalitetsprinsippet om gode lysforhold og utsyn ivaretatt.

– Det er brukt plasstøpt betong og prefabrikkerte veggelementer med innsatte vinduer.

– Baderommene på hotellet er også prefabrikerte baderomskabiner som ble heist på plass etter at råbygget stod ferdig. 

– Sorteringsgraden på byggeplass var på 96 prosent

Kilder:

  • GC Rieber Eiendom
  • bygg.no
Foto:
  • Core Hospitality

 

Om prosjektet