BREEAM-NOR In-Use (tidl. BREEAM In-Use International) er Norges mest brukte miljøsertifiseringssystem for eksisterende bygg.
Nysgjerrig på BREEAM-NOR In-Use?
Bærekraft i eksisterende bygg
BREEAM-NOR In-Use er et forvaltningsverktøy og et sertifiseringssystem til bruk for eiere og forvaltere med ambisjoner om å redusere driftskostnader, energiforbruk og miljøbelastninger i eksisterende næringsbygg og boliger.
Det er Building Research Establishment (BRE) i Storbritannia som har utviklet og inntil våren 2025 forvaltet ordningen. Nå har ordningen vært gjennom en tilpasning til norske forhold, og fra og med lansering 8. april 2025 er det Grønn Byggallianse som vil håndtere hele prosessen rundt registrering og sertifisering av bygninger.
Sertifiseringssystemet vil i Norge heretter hete BREEAM-NOR In-Use, og blir del av BREEAM-NOR-familien av sertifiseringssystemer for norske bygg og prosjekter. Tilsvarende vil sertifiseringssystemet for nybygg og større totalrehabiliteringer heretter omtales som BREEAM-NOR Nybygg.
Det er mulig å bruke BREEAM NOR In-Use (BNIU) som et egenevalueringsverktøy for å evaluere og jobbe strukturert med forbedring av miljøytelsen til enkelte bygg eller hele porteføljer. Dersom det er ønskelig å motta et sertifikat som bevis på byggets miljøprestasjoner, kan byggeier velge å engasjere en godkjent BREEAM-NOR In-Use revisor som vil kontrollere og godkjenne dokumentasjonen iht. kriterier i den tekniske manualen.
Byggeier kan velge å sertifisere bygget kun i henhold til Del 1 (Eiendom), Del 2 (Ledelse/ forvaltning) eller begge deler. Ved sertifisering både Del 1 og Del 2, utstedes det separate sertifikater for hver av delene.
Hvorfor benytte BREEAM-NOR In-Use?
BREEAM-NOR In-Use kan bidra til å:
- gi oversikt over porteføljens totale miljøytelse
- etablere et referansenivå for å forbedre miljøstandarden
- redusere miljøbelastning gjennom tiltak i bygget eller eiendomsforvaltningen
- redusere driftskostnader
- gi input til års- og/ eller bærekraftsrapporter
- øke trivselen og produktiviteten blant de ansatte i bygget
- øke eiendomsverdi og markedsetterspørsel
- tiltrekke investorer og leietakere
- vise oppnådde resultater på en pålitelig og tredjepartsverifisert måte
- vise samsvar med EUs taksonomi for bærekraftig finans (kap. 7.7 Erverv og eierskap av bygninger)
På hvilke typer bygg kan BREEAM-NOR In-Use benyttes?
BREEAM-NOR In-Use kan benyttes på alle typer næringsbygg og boliger. BREEAM-NOR In-Use er et sertifiseringssystem for eksisterende bygninger. For å kunne sertifisere bygget i henhold til Del 1 (Eiendom), må bygget være ferdigstilt, og minimum 80% av arealene være utleid. For å kunne sertifisere bygget i henhold til Del 2 (Ledelse/ forvaltning), må bygget ha vært i drift i minimum 12 måneder før sertifisering kan gjennomføres. Dette fordi at manualen blant annet krever innlegging av data for energi- og vannforbruk for minimum 12 måneder.
Er BREEAM In-Use tilpasset norske forhold?
Frem til 8. april 2025 har BREs BREEAM In-Use International vært tilgjengelig for bruk i Norge, som er en internasjonalt harmonisert sertifiseringsordning som benyttes i mer enn 30 land.
Fra og med 8. april 2025 lanseres BREEAM-NOR In-Use, som har samme utgangspunkt som den internasjonale manualen, men i mange tilfeller er bedre tilpasset norske forhold, metoder og veiledere.
Alle nye registreringer som gjøres hos Grønn Byggallianse fra og med 8. april vil benytte norsktilpasset manual, og prosessen med registrering og sertifisering håndteres av Grønn Byggallianse.
Allerede påbegynte registreringer hos BRE via BREEAM Projects vil kunne fullføre sertifiseringen innen utgangen av 2025. Frem til 1. juli 2025 har byggeiere fremdeles mulighet til å registrere nye vurderinger i henhold til BREEAM In-Use International, men dette forutsetter at alt arbeid med innsending av vurderingen til BRE ferdigstilles innen 31.12.2025.
Fra og med 1. januar 2026 vil ikke BREEAM In-Use International lenger være tilgjengelig i Norge, og alle registreringer, vurderinger og sertifiseringer må gjøres i henhold til BREEAM-NOR In-Use. Ved eventuelle spørsmål rundt overgangsperioden og nye registreringer, ta kontakt med Grønn Byggallianse.