Skal sertifisere

Her finner du som prosjektleder eller byggeier informasjon for å komme i gang med et BREEAM-NOR In-Use-prosjekt.

Grønn Byggallianse overtar BREEAM-NOR In-Use ordningen fra og med 8. april 2025. I en periode til og med 1. juli 2025 kan norske brukere velge om de ønsker å registrere en vurdering i henhold til BREEAM-NOR In-Use eller BREEAM In-Use International.  

Etter 1. juli 2025 må alle nye registreringer gjøres i henhold til den norsktilpassede versjonen av manualen, BREEAM-NOR In-Use. Grønn Byggallianse har benyttet KVIST for utvikling av den digitale løsningen for vurdering og sertifisering av eksisterende bygninger i henhold til BREEAM-NOR In-Use.  

For å registrere en vurdering i henhold til BREEAM-NOR In-Use, bruk dette registreringsskjemaet.  

Når du har fylt ut og sendt inn skjema, kan det ta opptil 1 virkedag før du vil få tilgang til KVIST sin portal. Brukeren vil motta en e-post fra KVIST med påloggingsinformasjon, og arbeid med vurdering kan påbegynne. Bruker har da 1 år fra datoen man fikk tilgang til portalen på å ferdigstille en vurdering/sertifisering, det vil si besvarelsen må være sendt inn til QA (Quality Assurance) hos Grønn Byggallianse. Dersom bruker ønsker å sertifisere, men ikke har rukket å ferdigstille besvarelsen innen 1 år, vil kostnaden for registrering påløpe på nytt.  

For mer informasjon om priser forbundet med registrering, sertifisering og bruk av den digitale portalen, se punkt 4.  

Ved eventuelle spørsmål om registrering kan Grønn Byggallianse kontaktes.  

KVIST har publisert en rekke veiledere knyttet til bruk av deres digitale portal. Besøk deres nettsider for mer informasjon om dette. Ved ytterligere spørsmål knyttet til bruk av den digitale portalen kan teknisk support hos KVIST kontaktes.  

Dersom du ønsker å registrere et bygg og benytte deg av den internasjonale manualen, kan dette gjøres via BREs sin BREEAM Projects portal 

Alle henvendelser vedrørende registrering og sertifisering i henhold til BREEAM In-Use International sendes direkte til BRE.  

Oversikt over nåværende BREEAM In-Use International sertifiseringer finner du på nettsidene til BRE (GreenBookLive). Det er BRE som oppdaterer og vedlikeholder informasjon på denne nettsiden.  

Etter hvert når Grønn Byggallianse begynner å utstede sertifikater i henhold til BREEAM-NOR In-Use, vil informasjon om disse publiseres på nettsidene til Grønn Byggallianse.  

Dersom byggeier ønsker å sertifisere sitt bygg i henhold til BREEAM-NOR In-Use, vil det være nødvendig å engasjere en lisensiert revisor. Revisorer som tidligere har jobbet på lisens for BRE vil etter lansering av BREEAM-NOR In-Use manualen måtte gjennomføre et obligatorisk top-up kurs, bestå en eksamen og inngå lisensavtale med Grønn Byggallianse.  

Oversikt over lisensierte revisorer vil bli publisert på nettsidene til Grønn Byggallianse.  

Hvis du er revisor, se oppdatert kurskalender på nettsidene til Grønn Byggallianse for ytterligere informasjon om kommende top-up kurs.  

Oversikt over norske BREEAM In-Use International revisorer finner du på nettsidene til BRE 

Se oppdatert prisliste for informasjon om kostnader knyttet til registrering og sertifisering for vurderinger i henhold til BREEAM-NOR In-Use manualen. I tillegg vil det påløpe lisenskostnader til KVIST for bruk av portalen. Informasjon om kostnader forbundet med dette er oppgitt i prislisten.  

Aktører som tidligere har benyttet seg av BREEAM In-Use International vurderinger kan være vant med BREs sitt system der det var nødvendig å betale såkalte registrerings- og sertifiseringsavgifter til BRE. Dette gjøres enten ved å bruke et betalingskort eller ved å be om en faktura fra BRE. Tilgangen til spørsmålssett gjøres kun tilgjengelig når BRE har mottatt betaling for utstedt faktura. For bygg som ønsker å benytte seg av BREEAM In-Use International manualen (t.o.m. 1. juli) – se oppdatert prisliste fra BRE. Kostnader knyttet til registrering og sertifisering i henhold til den internasjonale manualen betales direkte til BRE.  

For bygg som er sertifisert etter BREEAM In-Use International v6 eller etter hvert BREEAM-NOR In-Use v6 finnes det en mulighet å benytte seg av midtveissertifisering (MVS). En midtveissertifisering gir brukerne mulighet til å oppdatere byggets ytelse underveis i sertifikatets gyldighetsperiode. Det er viktig å være oppmerksom på at en eventuell MVS og endringene som følger av den ikke forlenger sertifikatets opprinnelige utløpsdato.  

I en MVS kan det sertifiserte bygget gjøre følgende endringer:  

  • Legge til en del. Det vil eksempelvis si at et bygg som er sertifisert iht. Del 1 kan utvide sertifiseringen til å også omfatte Del 2.  
  • Gjøre «vesentlige» endringer i vurderingen, dvs. endringer som bidrar til å endre poengsum med 10% eller mer.  
  • Gjøre «ikke vesentlige» endringer i vurderingen, dvs. endringer som bidrar til å endre poengsum med mindre enn 10%.  
  • Endre omfang/virkeområde, bruttoareal eller bygningstype.  

Det anbefales ikke å legge til en del sent i sertifiseringsperioden, for eksempel, hvis det er mindre enn ett år igjen til sertifikatets utløpsdato. I så fall er det anbefalt å opprette en ny, separat vurdering for den delen som skal legges til og sende inn dette separat for sertifisering. Bygget får da et eget sertifikat for den delen som er lagt til. Dette sertifikatet vil da være gyldig i tre år.  

En midtveissertifisering kan kun gjennomføres på samme versjon av den tekniske manualen som bygget ble opprinnelig sertifisert etter. Det betyr at norske bygg som er sertifisert i henhold til BREEAM In-Use International v6 kan kjøpe en midtveissertifiseringsrettighet senest innen 1. juli 2025. Midtveissertifiseringen da må også være ferdigstilt innen utgangen av dette året. Dette gjøres ved å betale tilhørende avgifter direkte til BRE. Se oversikt over gjeldende priser fra BRE. 

På sikt vil også bygg som er sertifisert i henhold til BREEAM-NOR In-Use v6 kunne benytte seg av midtveissertifisering. Se oppdatert oversikt over kostnader forbundet med dette.  

Ved eventuelle spørsmål knyttet til gjennomføring av en midtveissertifisering, ta kontakt med Grønn Byggallianse.