1) Er SimaPro godkjent for bruk under dette vurderingskriteriet?
Svar: SimaPro er et LCA verktøy og kan brukes til å utføre en LCA-analyse på ethvert nivå for ethvert livssyklusstadie, men resultatet avhenger av inndataen. BRE bruker hovedsaklig SimaPro for å gjennomføre vugge-til-port vurderinger for produkter, men SimaPro kan også benyttes til å gjennomføre en LCA-analyse.
NGBC har ikke godkjent SimaPro som et anerkjent LCA-verktøy ettersom det er ikke er såkalt “hyllevare”, og det må derfor redegjøres for omfanget av analysen og forutsetningene.
Når SimaPro er brukt til LCA-analyse på hele bygget, må prosjektgruppen bekrefte at alle materialer / produkter ble vurdert i LCA-analysen og at databasen av materialer / produkter som brukes i analysen samsvarer med kravene i ISO 14025 og ISO 21930. Dersom nye produkter som ikke er inkludert i databasen blir brukt, vil det være nødvendig å innhente ytterligere bekreftelse på at opplysningene gitt er basert på metoder og databaser som oppfyller kravene i de ovennevnte standarder.
I tillegg vil vi også kreve navnet på metoden som brukes til å evaluere produktet og bekreftelse på at dette er i samsvar med kravene i ISO 14040 (f.eks IBU PCR-metoden, BRE Miljøprofilmetode etc).
Dersom du ønsker å bruke SimaPro for et bestemt prosjekt, vil revisor kreve dokumentasjon på følgende:
• At levetiden på alle materialer innenfor spesifikasjonen har blitt inkludert i beregningene.
• At scenarioer for slutten på levetiden har blitt inkludert i beregningene av bygningselementene. Dette må inkludere avfallshåndtering samt installasjon, renovering og riving
• Navnet på LCA-metoden som er benyttet som er i henhold til ISO 14040 (f.eks IBU PCR-metoden, BRE Miljøprofilmetode etc).
I SimaPro kan dette oppnås ved å legge ved opplysninger som innhentes ved hjelp av LCA Wizard-funksjonen
2) Er 360optimi et godkjent LCA-verktøy under Mat 1?
Svar: BRE Global Ltd. har godkjent Bionovas 360Optimi som et nasjonalt anerkjent LCA-verktøy. 360optimi oppfyller kravene i vurderingskriterium 3 under del 2: LCA i BREEAM NOR ver. 1.1 og 1.0, hvor et poeng er tilgjengelig. For å oppnå poenget må også øvrige vurderingskriterier oppfylles. Klikk her for å laste ned det formelle brevet fra BRE som bekrefter at 360optimi er godkjent som et nasjonalt anerkjent LCA-verktøy.
3) Er sikkerhetsdatablad for faste produkter godt nok som dokumentasjon iht. A20-listen?
Svar: Det er ikke vanlig med sikkerhetsdatablader for faste produkter. Det er derfor ikke nevnt i manualen, men dersom det finnes, er det godt nok som dokumentasjon på krav 5, også for faste produkter.
4) 19.08.2019. Hvordan brukes CAS-nummer og har Miljødirektoratet (tidligere Klif) en liste på CAS-nummer som kan benyttes til produktene på A20-listen?
Svar: CAS-nummer er unike numeriske indentifiasjonskoder for alle stoffer som er omhandlet substitusjonsplikten. Listen med CAS-numre som er relevante i henhold til substitusjonsplikten er utarbeidet av Miljødirektoratet (tidligere Klif). Listen er sendt til Cobuilder som benytter denne for å identifisere stoffer i produkter på A20-listen. CAS-nummerlisten finner du på Miljødirektoratets hjemmeside.
5) Skal man ta med solcellepaneler som man integrerer i fasaden som en del av fasadematerialet i Mat 1- klimagassberegninger?
Svar: Nei, solcellepaneler integrert i fasaden regnes ikke som en del av fasademateriale, men som en teknisk installasjon og faller derfor ikke inn under Mat 1.
6) Vedrørende endring av ECOproduct-metoden 1.juni 2015. Hva gjelder for dokumentasjon i BREEAM-NOR prosjekter?
Svar:
1. juni 2015 ble ECOproduct-metoden endret som følge av ikrafttreden av EUs forordning (EF) nr. 1272/2008 om klassifisering, merking og emballering av stoffer og stoffblandinger (CLP-forordningen), samt synkronisering mot standarden NS-EN 15804 Bærekraftige byggverk – Miljødeklarasjoner – Grunnleggende produktkategoriregler for byggevarer. Som følge av dette er vurderinger utarbeidet før 1. juni ikke lenger gyldige.
Endringene av ECOproduct-metoden har ikke tilbakevirkende kraft for BREEAM-NOR prosjekter. For prosjekter registrert før 1.juni 2015 der materialdokumentasjon allerede er innhentet, godtas dokumentasjon av ECOproduct i henhold til gammel metode. Dersom innhenting av materialdokumentasjon startet etter 1.6.2015, må dokumentasjonen være i henhold til ny metode. BREEAM-NOR prosjekter registrert etter 1. Juni 2015 må dokumentere i henhold til ny metode.
7) Er internasjonale EPDer godkjent som dokumentasjon i BREEAM-NOR?
Svar: Ja, internasjonale EPDer kan benyttes som dokumentasjon i BREEAM-NOR hvis de er utviklet og verifisert ihht. standardene EN 15804, EN ISO 14025 eller ISO 21930.