Gode bygg og områder – for helsa, miljøet og lommeboka

Rapporten presenterer Bygg21s råd om hvilke kvaliteter som bør prioriteres for å bidra til en bærekraftig utvikling, og hvilke metoder og prosesser som best gjenkjenner disse.

Denne rapporten presenterer Bygg21s råd om hvilke kvaliteter som bør prioriteres for å bidra til en bærekraftig utvikling, og hvilke metoder og prosesser som best gjenkjenner disse. Bygg21 presenterer også råd om hvilke markedsdrevne insentiver som kan øke tempoet på bærekraftig utvikling, og råd om hvordan byggsektorens betydning for klimagassutslipp må vektlegges.

Rapporten er Bygg21s svar på Kommunal- og moderniseringsdepartementets oppdrag til Bygg21 Kvalitet og bærekraft (2017): «Bygg21 skal bidra til grønn konkurransekraft i bygge- og eiendomsnæringen gjennom anbefalinger som stimulerer til bygg med verdi for sluttbruker og omgivelsene»

Bygg21 foreslår:

  • Næringen og myndighetene bør aktivt benytte 10 kvalitetsprinsipper for bærekraftige bygg og områder. NGBC (Norwegian Green Building Council) oppfordres til å påta seg oppgaven med å forvalte og videreutvikle kvalitetsprinsippene.
  • Eiendomsnæringen, finansnæringen og myndighetene må etablere insentiver som stimulerer til å utvikle og etterspørre bærekraftige bygg og områder, som reduserte skatter og avgifter, høyere utnyttelsesgrad, forrang i plan- og byggesakskøen og grønn finansiering.
  • Myndighetene bør ta utgangspunkt i næringens totale betydning for Norges klimaregnskap, og ta hensyn til både direkte og indirekte utslipp ved utforming av klimapolitikken.

Last ned rapporten:

Last ned publikasjonen her: